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ADDENDUM #1 
Department 

Training and Employee Development Vendors 
RFP # 7057-19 

 
 

September 5, 2019 
 
The attached addendum supersedes the original Information and Specifications 
regarding RFP # 7057-19 where it adds to, deletes from, clarifies or otherwise modifies. 
All other conditions and any previous addendums shall remain unchanged. 

 
1. Question: We do training for injury reduction, stretching and strengthening 

exercises specific to the job tasks performed and teach ergonomic principles.  Is 
this the type of training you are looking for? 
 
ANSWER:  I am not currently looking for this type of training. However, I’m 
happy to provide you with the following contact info for our Wellness 
Coordinator who may be interested in this type of training – Emily Cooper, 
eicooper@bouldercounty.org. 
 

2. Question: I am seeking clarification of paragraph 36 of RFP 7057-19, titled:  
Training and Employee Development Vendors, Boulder County Sample Contract 
which reads: 

 
Ownership of Work Product: All work product, property, data, documentation, 
information or materials conceived, discovered, developed or created by 
Contractor pursuant to this Contract (“Work Product”) will be owned exclusively 
by the County. To the extent possible, any Work Product will be deemed to be a 
work made for hire. Contractor unconditionally and irrevocably transfers and 
assigns to the County all right, title and interest in and to any Work Product. 
 
Does the County interpret Paragraph 36 in accordance with the relevant 
provisions of the federal United States Code Title 17, Copyright Act of 1976, all as 
amended, to mean that the County would be the owner of a ‘derivative work’ 
created by me only of the training materials developed pursuant to the RFP, but 
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it would not own any rights in my prior work Original Work? 
 
Section 101 of the Copyright Act defines ”[a] ‘derivative work’ as a work based 
upon one or more preexisting works, such as a translation, musical arrangement, 
dramatization, fictionalization, motion picture version, sound recording, art 
reproduction, abridgement, condensation, or any other form in which a work 
may be recast, transformed, or adapted. A work consisting of editorial revisions, 
annotations, or other modifications which, as a whole, represent an original 
work of authorship, is a ‘derivative work’.” 17 U.S.C. §101.   
 
A derivative work refers to the work as a whole, and not just to the 
modifications. In other words, the County would own the derivative work 
because ”[t]he copyright in a derivative work is independent of, and does not 
affect or enlarge the scope, duration, ownership, or subsistence of, any copyright 
protection in the preexisting material.” 17 U.S.C. §103(2). The preexisting 
material in the Original Work is part of the derivative work, but the copyright in 
the derivative work extends only to the material contributed by the author (me) 
of the derivative work, as distinguished from the preexisting material employed 
in the work. 17 U.S.C. §103(2).  
 
Under §106(2) of the Copyright Act, the copyright owner has the exclusive right 
to prepare and authorize others to prepare derivative works based on the 
Original Work. So, where the copyright owner grants another party the right to 
prepare a derivative work, a new exclusive copyright in and to the derivative 
work springs into existence upon creation and fixation of the derivative work in 
tangible media. 
 
Basically - the preexisting material employed in the derivative work is part of the 
copyrighted derivative work as a whole, but the copyright owner of the 
derivative-work copyright (the County) does not obtain exclusive copyright rights 
in the preexisting material. Therefore, I could use my Original Work to produce 
derivative works for other clients. 
 
Does the County interpret Paragraph 36 in accordance with the above? 

 
 ANSWER: We would not obtain exclusive copyright rights to your prior original 

work/pre-existing material, and the materials used for instructing courses at 
the county may also be used by you when working with your other clients.  

 
3. Question: Will this contract be replacing a current training vendor, or will this  

 operation be new for Boulder County? 
 

ANSWER:  This process is required every five years for existing and/or new 
vendors. While we are not looking to specifically replace any vendor, we are 
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always looking to add new vendors/subjects/material to the training schedule. 
 

 
Submittal Instructions: 
 

Submittals are due at the Administrative Services Information Desk or email box 
(preferred) listed below, for time and date recording on or before 2:00 p.m. Mountain 
Time on September 13, 2019. 
 
Your response can be submitted in the following ways.  Please note that email 
responses to this solicitation are preferred, but are limited to a maximum of 50MB 
capacity. NO ZIP FILES ALLOWED. Electronic Submittals must be received in the email 
box listed below.  Submittals sent to any other box will NOT be forwarded or 
accepted.  This email box is only accessed on the due date of your questions or 
proposals. Please use the Delivery Receipt option to verify receipt of your email. It is 
the sole responsibility of the proposer to ensure their documents are received 
before the deadline specified above. Boulder County does not accept responsibility 
under any circumstance for delayed or failed email or mailed submittals. 
 
Email purchasing@bouldercounty.org; identified as RFP # 7057-19 in the 

subject line. 
 

-OR- 
 
US Mail One (1) unbound copy of your submittal, printed double-sided, 11 point, 

on at least 50% post-consumer, recycled paper must be submitted in a 
sealed envelope, clearly marked as RFP # 7057-19, to the Administrative 
Services Information Desk located at 1325 Pearl Street, Boulder, CO  
80302.   

 
All proposals must be received and time and date recorded at the Administrative 
Services Information Desk by the above due date and time.  Sole responsibility rests 
with the Offeror to see that their bid is received on time at the stated location(s).  Any 
bid received after due date and time will be returned to the bidder.  No exceptions will 
be made. 
 
The Board of County Commissioners reserve the right to reject any and all bids, to waive 
any informalities or irregularities therein, and to accept the bid that, in the opinion of 
the Board, is in the best interest of the Board and of the County of Boulder, State of 
Colorado. 

mailto:purchasing@bouldercounty.org


4 
 

 

 
 

RECEIPT OF LETTER 
ACKNOWLEDGMENT 

 
 
 
September 5, 2019 
 
Dear Vendor: 
 
This is an acknowledgment of receipt of Addendum #1 for RFP #7057-19, Training and 
Employee Development Vendors. 
 
In an effort to keep you informed, we would appreciate your acknowledgment of 
receipt of the preceding addendum.  Please sign this acknowledgment and email it back 
to purchasing@bouldercounty.org as soon as possible. If you have any questions, or 
problems with transmittal, please call us at 303-441-3525. 
 
Thank you for your cooperation in this matter.  This information is time and date 
sensitive; an immediate response is requested.  
 
 
Sincerely, 
 
 
Boulder County Purchasing 
 
 
 
Signed by: _______________________________ Date: _______________ 
 
Name of Company_____________________________________________ 
 
 

End of Document 
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